Актуално

В сезона на грипа и при ситуация на грипна епидемия, решихме да предоставим на посетителите на този сайт малко по-подробна информация за възможностите на хомеопатията при неговото лечение и профилактика.
Профилактиката на грипа е особено важен момент и тук хомеопатията дава две възможности.
Първата от тях е приемът на Oscillococcinum – 1 флаконче, веднъж седмично през целия грипен сезон, а втората – изготвяне от квалифициран лекар-хомеопат на персонализирана профилактична схема, съобразена с индивидуалните особености на съответния пациент.
При вече появило се заболяване, хомеопатията също предлага много възможности. В идеалния случай, хомеопатичната терапия се назначава от лекар – хомеопат, който измежду множеството възможни медикаменти подбира онези, които най-точно отговарят на индивидуалната реактивност на болния и съответно осигуряват оптимален ефект. На нашия пазар обаче има и хомеопатични специалитети (комбинирани препарати), които всеки лекар или фармацевт може да препоръча на пациентите болни от грип. Особено успешни са те в съчетание с удачна имуно-стимулираща терапия. От хомеопатичните медикаменти, безспорното първенството в световен мащаб не само по отношение на  профилактиката, но и по отношение лечението на вирусните инфекции и на грипа се държи от “Осцилококцинум”. Многобройни клинични изследвания са потвърдили неговата ефективност и са били публикувани в такива престижни медицински списания, каквито са “British Journal of Clinical Pharmacology” и “Lancet”. За лечение - при поява на първите симптоми на заболяването се препоръчва приемане на три флакона - дози глобули, по една през интервал от 6-8 часа за 2 дни. Препоръчително е прилагането на “Осцилококцинум” да започне в първите 24 часа от появата на  симптоми на заболяването.
“Парагрип” и „Грипхил” са много подходящи за приложение, когато вирусната инфекция вече се е разгърнала и протича с главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост. За целта е препоръчително на всеки два часа да се смучат по две таблетки “Парагрип” или по едно хапче „Грипхил” на всеки 15 минути за първите 2 часа и после през 6 часа по едно. С намаляването на оплакванията, приемите се разреждат. Важно е да се упомене, че 10-15 минути преди и след приемането на хомеопатичен медикамент не трябва да се консумират нито храна, нито течности и в момента на приемането не трябва да има специфичен вкус в устата (дъвка, паста за зъби, бонбон). При деца, които не искат да смучат таблетките или гранулите, хомеопатичните медикаменти могат да се дават и разтворени в малко вода.
Ето и някои от най-често използваните хомеопатични монопрепарати за лечение на вирусните инфекции:
  • При рязко начало най-често избираме между два медикамента. Това са “Аконитум”, от който е препоръчително при наличие на рязко и силно повишаване на температурата, придружено със зачервяване на кожата, сърцебиене, силна жажда и възбуда, но без изпотяване, да се приемат по пет гранули в разреждане 5-9 СН на всеки ½-1 час до спадане на температурата и поява на изпотяване. “Беладонна” е препоръчителна при същите симптоми, изброени при “Аконитум” с тази разлика, че тя е по- подходяща при пациенти, при които е налице и силно изпотяване, а температурата не е постоянна, както при “Аконитум”, а е с пикове и понижения. Начинът и дозировката на приложение са същите, както при “Аконитум”, като с настъпване на подобрение приемите се разреждат до 2-3 пъти дневно.
  • При постепенно и подмолно начало. Става въпрос за случаите, когато клиничната картина на вирусната инфекция не е така драматична, когато повишаването на температурата е бавно и последната рядко надхвърля 38,5 градуса. В тези случаи избираме между няколко медикамента. “Бриониа” е най-подходяща за приложение, когато умерено и постепенно повишената температура е съпроводена с главоболие, мускулни и ставни болки, суха кашлица и силна жажда, като всичките тези симптоми се засилват при движение. В тези случаи е препоръчително 2-5 пъти дневно да се приемат по 5 гранули 5-9 СН. “Ферум фосфорикум” е препоръчителен за приложение, когато умерено повишената температура се съпровожда ог суха кашлица, от склонност към сървене от носа и от болки в ушите, а също и от редуване на бледост със зачервяване на лицето. Дозировката, начинът на приложение и степента на разреждане са същите, както при “Бриониа”. 
  • При умерено повишена температура, съпроводена от силна отпадналост, тилно главоболие и мускулни болки, при отсъствие на жажда е препоръчително на всеки 1-3 часа да се приемат по пет гранули 5-9 СН от медикамента “Желсемиум”.
  • За по-бързото отзвучаване на възпалителните прояви ( става въпрос най-вече за остатъчната хрема и кашлица, които могат да продължат седмици след отминаване на острия епизод ) спомагат сутрешното приемане на 5 гранули “Пулсатила” в разреждане 9 СН и вечерното приемане на “Сулфур йодатум” – 5 гранули в разреждане също  9 СН, като това се прави до окончателното изчезване на оплакванията.

В повечето случаи, прилагането на подходяща хомеопатична схема в ранните стадии на заболяването и особено съчетаването й с подбрани средства за имуностимулация (като "ИмуноКомплекс" или клеева тинктура), води до бързо и ефективно преодоляване на заболяването (в рамките на 1-3 дни).  Не бива да се забравя обаче, че при високо-рискови пациенти, с усложнено протичане на грипа, хомеопатията и неспецифичната имуностимулация играят предимно поддържаща роля, а основното лечение се провежда съгласно утвърдените от Световната Здравна Организация препоръки за приложение на противовирусни препарати (Тамифлу, Реленца, Ремантидин и други), а при насложени сериозни бактериални усложнения се прибягва и до лечение с антибиотик.

Comments