Имунитет и фитотерапия

Фитотерапията представлява лечение с растения. Наименованието произлиза от съчетаването на думите "phyto" - растителен и "therapy" - лечение.
 
Растенията открай време се използват за лечение на различни заболявания. Повечето от тях се прилагат и понастоящем, но разликата е, че днес ние  знаем точните механизми на техния лечебен ефект.  
Много от най-известните в света фармацевтични фирми използват лечебни растения за синтезирането на лекарства в различни области на медицината. Тенденцията е към непрекъснато увеличаване на техния брой и то в огромна конкуренция със синтетичните медикаменти.
Растенията и лекарствата на растителна основа печелят с добрата си поносимост и липсата (в огромното мнозинство от случаите) на сериозни странични ефекти, като в същото време те са високо ефективни, особено що се отнася до хроничните заболявания.

Интересно е да се знае, че растенията са в основата и на ароматотерапията (лечение чрез аромати) и че много от тях се прилагат и във физиотерапията и в хомеопатията (като суровини за приготвяне на хомеопатични лекарства). Растенията заемат своето достойно място и в нутритерапията, а много от тях се използват и в източвата рефлексотерапия.

Терапията с растения може да бъде много силна в стимулирането на имунната защита. Най-мощните известни до момента фитоимуномодулатора са екстрактите от билките ехинацея и котешки нокът (саменто). Лечебните качества на тези растения са познати много отдавна и ефектът от техният прием върху имунната система на човека е добре изучен. Някои от основните механизми, чрез които те стимулират и регулират имунния отговор са:
- увеличаване на броя на фагоцитите, „изяждащи” бактериите;
- засилен синтез на цитокини ( противомикробни вещества);
- увеличаване на броя на Т- и В-лимфоцитите, отговорни за имунната защита;
-  засилена активност на неутрофилните клетки и на лимфоцитите-убийци, унищожаващи директно микробите;
- увеличена продукция в човешкия организъм на интерферон, участващ в обезвреждането на вирусите.
Освен това, за екстракта от ехинацея, е доказано, че може да блокира ензима хиалуронидаза, отделян от много вируси. Чрез този ензим вирусите разграждат хиалуроновата киселина, “слепваща” клетките и така проникват по-лесно в тях. Особено впечатлява фактът, че екстрактът от котешки нокът, в комбинация с азатиоприн, се препоръчва от водещи специалисти за лечение на една от най-тежките познати ни вирусни инфекции-тази, предизвикваща СПИН. Това е признание от медицинските и научни среди за мощния имуномодулиращ ефект на котешкия нокът, който притежава и доказан анти-раков ефект.
Не случайно в аптеките се предлагат множество препарати, които съдържат екстракт от ехинацея или екстракт от котешки нокът (саменто).

Нашата препоръка
:

Хранителната добавка "Имуно Фитолек" ( за повече информация – www.phytolek.com )

Тя съчетава:

-          двата най-мощни фитоимуностимулатора (ехинацея и саменто-котешки нокът),

-          двата най-важния за имунитета витамини - вит. С и вит. D

-          и имащите най-голямо отношение към имунната реактивност микроелементи - цинк и селен.

Хранителната добавка "Имуно Фитолек" предлага един лесен и достъпен начин за стимулиране на имунитета, чрез приемането на една капсула дневно в сезона на инфекциите и 2-3 капсули дневно при вече изразено заболяване (доза за възрастни).

Чай ИМУНО ФИТОЛЕК ( за повече информация - www.bulgarianteacompany.com )
Състав: Котешки нокът, Стрък Ехинацея, Корени Жен-Шен, Цвят Бъз, Лимонова трева, Сладък Корен,
Канела, Корен Цикория, Листа Папая.
Чаят ИМУНО ФИТОЛЕК увеличава имунната и антиоксидантната защита на организма. Повишава жизнения тонус и устойчивостта към неблагоприятни за него фактори. Действа общоукрепващо и тонизиращо.

Препоръчва се:
- при всякакви видове инфекции и за профилактика на такива;
- на хора, преживели тежки операции;
- на хора с  хронични заболявания, водещи до понижаване на имунитета;
- на хора, подложени на силен стрес;
- като антиоксидант.Comments