Жена с хеморагичен цистит

Пациент: жена на 25 г.
Повод за консултация: чести цистити с макроскопска (видима) хематурия (кръв в урината).
Анамнеза: от две години почти непрекъснато болната е с оплаквания от тежест в кръста и от повишена температура, която е най-изразена в следобедните часове, когато достига до 37.3 градуса.  По този повод
е приемала най-различни антибиотици повече от 30 пъти. За същия период неколкократно е направила и три месечни курсове с “Уроваксом”, тъй като в стерилната урина всеки път се изолират бактерии от вида Escherichia coli.
От анамнезата заслужава да се отбележи още това, че през последните две години пациентката има и чести инфекции на горните дихателни пътища, което означава, че е налице общ спад в имунната защита на организма. Жената споделя, че при активиране на цистита, преобладават оплаквания от чести и болезнени позиви за уриниране, които се обострят през нощта, както и преди и по време на менструация. Циститните оплаквания не се облекчават от налагане с електрическа възглавница или топла грейка. Пациентката споделя още, че е много зиморничава. Тя се определя като емоционална, склонна да споделя, когато има проблеми, обичаща компания и страхуваща се от самотата.
Изследвания:
Лабораторни изследвания на урина преди прегледа: тъмна, мътна урина. Масово еритроцити, бактерии и левкоцити. Многократно изолирани бактерии  от вида Escherichia coli от стерилни урини. Ехографски данни за десен пиелонефрит.
Назначено лечение:
„Фосфорус” 15СН – по 5 гранули сутрин, след сън.
„Меркуриус корозивус” 9СН – по 5 гранули преди обяд.
„Силицея” 15СН – по 5 гранули преди вечеря, на четни дати.
„Туя” 15СН – по 5 гранули преди вечеря на нечетни дати.
„Колибацилинум” 15СН – по 10 гранули веднъж седмично ( в неделя ).
«Имуно Фитолек»  - 2х1 табл.
„Цистон” (Хималая-Индия)– 2х2 табл.
„Боровинка +” (Рамкофарм-България)– 2х1 капсула.
Контролен преглед: след месец и половина
Пациентката няма усещане за студ, рядко усеща тежест в кръста. Изчезнали са нощните позиви за уриниране. Много рядко има чувство за парене при уриниране. При изследване на обикновена урина не се установяват еритроцити и бактерии. Пациентката не е давала урина за микробиологично изследване.
Предписано лечение за следващите два месеца:
„Фосфорус” 9 CH и „Меркуриус корозивус” 9 CH да се редуват по 5 гранули сутрин.
„Силицея” 15 CH и „Кантарис” 15 СН да се редуват по 5 гранули през
ден вечер.
„Туя” 15 CH и „Колибацилинум” 15 CH да се редуват по 10 гранули през неделя.
«Имуно Фитолек» - 2х1 табл.
„Цистон” (Хималая-Индия) – 2х2 табл.
„Боровинка +” (Рамкофарм-България) – 2х1 капсула.
Comments